Schietbanen

van onze afdeling schieten

In 1976 is de afdeling schieten opgericht in een oude wagon die op een zijspoor stond. Hier waren 3 schietbanen in aangebracht. Voor de inwendige mens konden de schutters in het naastgelegen clubgebouw terecht. De oude wagon maakte plaats voor een waar schietlokaal waar 5 automatiche banen in waren gemonteerd. Tegenwoordig zitten we in een modern gebouw met alle voorzieningen. Het clubgebouw genaamd 't Schöpke is op de bovenverdieping voorzien van 10 schietbanen.

Onze vereniging beschikt over vol automatische banen waarvan allen geschikt zijn voor schieten vanaf een bok (het zogenaamde opgelegd schieten). Tevens kan men ook bij ons terecht met een rolstoel. De banen en gehele inrichting voldoen aan de hoogste eisen voor wat betreft veiligheid en inrichtingseisen zoals deze zijn voorgeschreven. Natuurlijk schiet niet iedereen meteen allemaal rozen. Daarom wordt een klassenindeling gehanteerd waarin men wordt ingedeeld afhankelijk van de gemiddelde resultaten. In iedere klasse wordt in competitieverband of in een eenmalige wedstrijd geschoten om de hoogste score. Vanzelfsprekend streeft iedere schutter er naar, naar een hogere klasse te promoveren.

Binnen de vereniging wordt geschoten met wapens in de zin van de Wapenwetgeving (waarvoor overigens een Algemene ontheffing is verleend). De wapens waarmee geschoten wordt zijn geen vuurwapens maar luchtdrukwapens. U moet hierbij zeker niet denken aan de welbekende kermisbuksen. Wij hanteren kostbare precisiewapens waarmee o.a. Olympische-, Wereld-, Europese- en Nationale wedstrijden worden verschoten. Onze verenigingswapens zijn gelijk aan die waarmee de wereldtop schiet. Deze wapens staan u ter beschikking! We schieten met luchtgeweren en luchtpistolen. Afhankelijk van aanleg en vaardigheid kiest men na een introductieperiode voor luchtgeweer of luchtpistool.

Het loden kogeltje heeft een kaliber van 4,5 mm, waarmee een roos geraakt dient te worden op 10 meter afstand. Voor luchtgeweer is deze roos slechts 0,5 mm in doorsnede en voor een luchtpistool is deze 10 mm. Om (in de buurt van) deze roos te kunnen treffen, dient men over goede lichaamsbeheersing en zeker over concentratie te beschikken! Veiligheid staat voorop en voordat men geheel zelfstandig mag gaan schieten is de maandagavond vanaf 19.00 uur tot minimaal 20.00 uur beschikbaar voor nieuwe schutters. Ervaren en deskundige leden zijn dan ook gegarandeerd aanwezig om u in de gelegenheid te stellen met het schieten kennis te maken. Ook jeugdige schutters hebben op dit tijdstip altijd voorrang (o.a. wegens scholing of studie). Nadat men heeft bewezen veilig en goed met het wapen om te kunnen gaan kan er in overleg naar enkele andere trainingsavonden worden uitgeweken.

Foto's